piektdiena, 2014. gada 23. maijs

Ārstniecisko augu, zāļu tēju ārstnieciskās īpašības

Ikviens produkts, kuru uzņemam savā organismā, atstāj zināmu ietekmi uz mūsu organismu. Ikviens pārtikas produkts, lai arī cik labs tas būtu, uzņemts nesamērīgi lielās devās var radīt pretēju efektu - nodarīt kaitējumu mūsu veselībai. Līdzīgi ir arī ar vienveidīgu uzturu. Arī zāļu tējas, ārstniecības augus ieteicams pamainīt. Nevienu zāļu tēju nebūtu ieteicams lietot ilgāk par 2 nedēļām. Ja nepieciešams panākt ārstniecisko efektu, vislabāk būtu atlasīt vismaz 3 drogas (zāļu tējas, ārstniecības augus), kuras sniedz vēlamo iedarbību uz organismu un ik pa laikam pamainīt.

Piedāvājam konspektīvā veidā ieskatu būtiskākajās ārstniecības augu, zāļu tēju ārstnieciskajās īpašībās. Sniegtā informācija pārskatāmā veidā palīdzēs izdarīt izvēli starp vienu vai otru drogu.

Apiņu rogu ("čiekuriņu") tēja lieto sāpīgu, stipri asiņojošu mēnešreižu gadījumā, ar klimaksa periodu saistīto nervu sistēmas, sirds un gremošanas orgānu darbības traucējumu novēršanai, migrēnas, podagras, tuberku­lozes ārstēšanai, ēstgribas veicināšanai. Labs līdzeklis miegam, atslābina nervu sistēmu. Apiņi ir vairāk piemēroti sievietēm, jo satur sievišķo hormonu estrogēnu, novājina potenci. Latīniski: Humulus lupulus L,; angliski: Hop; vāciski: Gemeiner Hopfen; zviedru: humle; igauņu: harilik humal; lietuviešu: paprastasis apynys; krievu: хмель обыкновенный.

Aveņu lapu tēju lieto saaukstēšanās slimību ārstēšanā, augšējo elpceļu iekaisuma gadījumos un gripas gadījumā, veicina svīšanas procesu un pazemina temperatūru. Novārījums ir labs pretiekaisuma un savelkošs līdzeklis gastrīta un dažādu kuņģa saslimšanu ārstēšanā. Latīniski: Rubus idaeus L., angliski: Raspberry, vāciski: Himbeere, zviedru: hallon, igauņu: harilik vaarikas, lietuviešu: paprastoji avietė, krievu: малина обыкновенная.

Asinszāle. Iedarbība - savelkoša, pretiekaisuma, žultsdzenoša, zarnu darbības veicinātājs, organisma spēcinoša, antiseptiska. Lieto asinsrites sistēmas uzlabošanai. Slimības - gastrīts ar pazeminātu sekrēciju, holecistīts, hepatīts, enterekolīti, mutes dobuma saslimšanas, aknu slimības, žultsakmeņi, dizentērija, ar asinsriti saistītu slimību ārstēšanai. Vācījā veiktie pētījumi uz 3000 cilvēkiem apstiprina kā efektīvu līdzekli vieglas depresījas gadījumos (antidepresants). Latīniski: Hypericum perforatum L., angliski: perforate St John’s-wort, vāciski: Tüpfel-Hartheu, zviedru: äkta johannesört, igauņu: liht-naistepuna, lietuviešu: paprastoji jonažolė, krievu: зверобой пронзенный.

Sarkanā āboliņa tēja tiek lietota kā atkrēpošanas līdzeklis pie garā klepus, drudža un saaukstēšanās gadījumos, kā arī pret bronhiālo astmu, bronhītu, aizdusu, galvas reiboņiem, mazasinību. Tas ir diurētisks, urīndzenošs, žultsdzenošs, asiņošanu apturošs, brūces dziedējošs, sāpju mazinošs un antiseptisks. Tāpat sarkanais āboliņš aizkavē holesterīna uzkrāšanos asinīs un ir labs asins tīrītājs. Latīniski: Trifolium pratense L.; angliski: red Clover; vāciski: Rot-Klee; zviedru: rödklöver; igauņu: aasristik; lietuviešu: raudonasis dobilas; krievu: клевер луговой.

Baltā āboliņa tēju lieto kā maigu atkrēpojošu līdzekli klepus, bronhīta, urīnpūšļa un priekšdziedzera iekaisuma, ginekoloģisku slimību un tuberkulozes ārstēšanai, arī kā sviedrējošu līdzekli saaukstēšanās gadījumā (tad uzlējumu dzer karstu). Sastāvvielu kompleksam konstatēta antisklerotiska, urīndzenoša, pretiekaisuma un atkrēpošanu veicinoša darbība. Latīniski: Trifolium repens L., angliski: white Clover, vāciski: Weiß-Klee, zviedru: vitklöver, igauņu: valge ristik, lietuviešu: baltasis dobilas, krievu: клевер ползучий.

Baltajai panātrei (baltajai nātrei) piemīt savelkoša, asiņošanu apturoša, pretiekaisuma, pretalerģiska un tonizējoša iedarbība. Tā nomierina centrālo nervu sistēmu, stimulē dzemdes savilkšanos, kā arī attīra asinis, pazemina cukura līmeni un palīdz pret mazasinību. Ginekoloģijā balto nātri lieto pret baltajiem ziediem, dzemdes asiņošanu, mēnešreižu traucējumiem, urīnpūšļa, urīnvadu un nieru bļodiņu iekaisuma gadījumā, kā arī pret bezmiegu, furunkulozi ādas niezi, izsitumiem ekzēmu un nātreni. Latīniski: Lamium album L., angliski: white Dead-nettle, vāciski: Weiße Taubnessel, zviedru: vitplister, igauņu: valge iminõges, lietuviešu: baltažiedė notrelė, krievu: яснотка белая.

Bērzu lapas ir organismu attīrošs, diurētisks līdzeklis (liekā šķidruma izdzīšanai no organisma), vitamīnu avots, ka arī ādas kopšanai, vannām. Bērzu lapu tēja noder pret reimatismu, sāļu izgulsnēšanos locītavās, kāju pampšanu, tūskām. Tāpat to var lietot nieru un urīnpūšļa slimību gadījumā, piemīt nierakmeņus šķīdinoša darbība. Nesen uzplaukušām bērzu lapām sastāvs, līdz ar to iedarbība, ir ļoti tuva pumpuriem. Latīniski: Betula pendula Roth, angliski: silver Birch, vāciski: Hänge-Birke, zviedru: vårtbjörk, igauņu: arukask, lietuviešu: karpotasis beržas, krievu: береза повислая.

Bērzu pumpuri ir efektīvs urīndzinējs, veic organisma attīrīšanu, skalošanu. Palīdz stiprināt imunitāti, samazina organismā tūsku (kāju tūkšana un tml), uzlabo nieru darbspēju, dod antibakteriālu iedarbību, tāpēc ne tikai dzen urīnu, bet arī ārstē nieru bļodiņu un urīnpūšļa iekaisumu. Agrākos laikos bērzu pumpurus izmantoja kā garšvielu, pupiņu ēdieniem, mērcēm, zupām un sautējumiem. Lielisks papildinājums zaļajiem salātiem. Nesen uzplaukušām bērzu lapām sastāvs, līdz ar to iedarbība, ir ļoti tuva pumpuriem.
Latīniski: Betula pendula Roth, angliski: silver Birch, vāciski: Hänge-Birke, zviedru: vårtbjörk, igauņu: arukask, lietuviešu: karpotasis beržas, krievu: береза повислая.

Brūkleņu lapām piemīt antiseptiska, pretiekaisuma, dezinficējoša, urīndzenoša un savelkoša iedarbība. Tās izmanto nieru un urīnpūšļa slimību ārstēšanai, pret caureju un dažādu vielmaiņas slimību – reimatisma, podagras, spondilozes (osteohondrozes), reimatoīdo, infekciozo, nespecifisko artrītu ārstēšanai. Tautas medicīnā brūklenes lapas lieto diabēta ārstēšanai. Latīniski: Vaccinium vitis-idaea L., latviski: brūklene, angliski: Cowberry, vāciski: Preiselbeere, zviedru: lingon, igauņu: harilik pohl, lietuviešu: bruknė, krievu: брусника обыкновенная.

Ehinaceja purpursārtā paātrina dzīšanas procesus, iedarbojas šūnu līmenī, cīnās ar sliktajām (audzēju) šūnām, ieteicams cilvēkiem pēc antibiotiku kursa, starošanas. Imunitātes stiprinātājs, cīnās pret infekcijām, vīrusiem, pretsāpju un antiseptiska iedarbība. Latīniski: Echinacea purpurea; angliski: eastern purple coneflower or purple coneflower Echinácea purpúrea; vāciski: Purpur-Sonnenhut auch Roter Scheinsonnenhut; lietuviski: Rausvažiedė ežiuolė; krievu: Эхина́цея пурпу́рная

Gaiļbiksītes ziedi. Lieto par atklepošanas līdzekli, hronisku vēdera aizcietējumu gadījumos, urīnu dzenošs līdzeklis. Palīdz arī pie migrēnas veida galvassāpēm, nervozitātes un bezmiega gadījumā. Latīniski: Primula veris L., angliski: Cowslip, vāciski: Wiesen-Primel, zviedru: gullviva, igauņu: harilik nurmenukk, lietuviešu: pavasarinė raktažolė, krievu: первоцвет весенний.

Gaiļbiksīšu lapas - vitamīnu avots. Kaltētu lapu pulveris noder kā vitamīniem bagāta piedeva pie zupām, mērcēm, kartupeļu biezeņa. Kopā ar ziediem lieto trahejas un bronhu iekaisuma ārstēšanai, lai mīkstinātu klepu, samazinātu kairinājuma un sausuma sajūtu elpceļos.

Lavandas tēja mazina depresiju, baiļu sajūtu un satraukumu, lieto par nomierinošu līdzekli, pret neirozi, sirdsklauvēm, bezmiegu piemīt urīndzenoša un spazmolītiska iedarbība. Tēja veicina smadzeņu asinsriti, mazina galvas sāpes un uzlabo atmiņu. Ziedus mēdz izmantot spilvenos pret pārpūli, bezmiegu. Asa garša. Populāra garšviela spāņu, franču un itāliešu virtuvē. To pievieno mērcēm, zupām. Angliski: lavender, vāciski: Lavendel, zviedru: lavendel, igauņu: lavendel, lietuviešu: levanda, krievu: лаванда.

Lazdas miza tonizē vēnas, novērš kapilāru plīšanu un darbojas pret jebkuru iekaisumu. Labi izdodas dziedēt kuņģa iekaisumu un čūlas, nomierinās centrālā nervu sistēma, samazinās asinsspiediens. Latīniski: Corylus avellana L., angliski: Hazel, vāciski: Gemeine Hasel, zviedru: hassel, igauņu:, harilik sarapuu, lietuviešu: paprastasis lazdynas, krievu: лещина обыкновенная.

Madara dzeltenā jeb īstā – piemīt urīndzenoša, pretiekaisuma, pretsāpju, savelkosā un nomierinoša iedarbība. Madara mazina krampjus, spazmas, veicina asinsrades procesus, brūču dzīšanu, mazina sāpes, pret aknu kaitēm, dažādiem izsitumiem, kā arī pret stresa radītām slimībām. Latīniski: Galium verum L; angliski: lady's bedstraw or yellow bedstraw; igauņu: Hobumadar; lietuviski: Tikrasis lipikas; krievu: Подмаре́нник настоя́щий, или Подмаренник жёлтый

Lielās nātres ir antiseptiska, pretiekaisuma, sāpes remdinoša, urīnu un žulti dzenoša, viegli nomierinoša iedarbība. Tās pazemina holesterīna līmeni asinīs. Nātres bagātas ar minerālvielām, īpaši dzelzi, palielina hemoglobīna un eritrocīta daudzumu asinīs. Nātru uzlējums iekšķīgai lietošanai tiek lietots kā asiņošanu apturošs līdzeklis. Uzlējumu iesaka lietot pie anēmijas, aterosklerozes, reimatisma, aknu un žultspūšļa saslimšanām, hemoroīdiem, aizcietējumiem un gremošanas procesu traucējumiem, kā arī laktācijas veicināšanai. Latīniski: Urtica dioica L., angliski: common Nettle, vāciski: Große Brennessel, zviedru: brännässla, igauņu: kõrvenõges, lietuviešu: didžioji dilgėlė, krievu: крапива двудомная.

Ozola miza atindē zarnu traktu pie caurejas un aptur asiņošanu, stiprina sirdi, lieto mutes dobuma, barības vada un kuņģa iekaisuma gadījumā, Lieto dizentērijas, pārmērīgu menstruālo asiņošanu, urīnpūšļa iekaisumu, cingas, rahīta, aknu un liesas slimību ārstēšanai, kā arī pret saindēšanos ar sēnēm un vara sāļiem. Latīniski: Quercus robur L., angliski: pedunculate Oak, vāciski: Stiel-Eiche, zviedru: ek, igauņu: harilik tamm, lietuviešu: paprastasis ąžuolas, krievu: дуб обыкновенный.

Pelašķim piemīt pretiekaisuma, antiseptiska iedarbība. Rosina ēstgribu, mazina gāzu uzkrāšanos, palīdz pret saaukstēšanos, drudzi, pazemina temperatūru, aptur asiņošanu un veicina brūču dzīšanu. Palīdzēs pret gastrītu, kunģa čūlu, caureju. Latīniski: Achilléa millefólium; angliski: Yarrow, vāciski: Gemeine Schafgarbe, zviedru: röllika, igauņu: harilik raudrohi, lietuviešu: paprastoji kraujažolė, krievu: тысячелистник обыкновенный.

Piparmētrai ir nomierinoša, spazmolītiska, antiseptiska un pretsāpju iedarbība. Piparmētra uzlabo sirdsdarbību un paplašina kapilārus. Iesnu laikā izmanto piparmētru tējas inhalācijas, kas atvieglo augšējos elpceļus. Piparmētra aktivizē un nostiprina cilvēka smadzeņu darbību un stimulē garīgās spējas. Lieto pret sliktu dūšu, vemšanu, vēdera sāpēm un uzpūšanos, gāzu uzkrāšanos, kā arī ēstrgribas rosināšanai. Pipramētra veicina žults izdalīšanos; to var lietot arī kā vieglu diurētisku līdzekli. Latīniski: Mentha x piperita L., angliski: Peppermint, vāciski: Pfeffer-Minze, zviedru: pepparmynta, igauņu: piparmünt, lietuviešu: pipirmėtė, krievu: мята перечная.

Ūdens mētras iedarbība ir ļoti līdzīga piparmētras - nomierinoša, spazmolītiska, antiseptiska un pretsāpju. Lieto saaukstēšanās un gripas gadījumos, pret kakla sāpēm un bronhītu. Uzlabo sirdsdarbību un paplašina kapilārus, nostiprina cilvēka smadzeņu darbību un stimulē garīgās spējas. Palīdz kuņģa un zarnu darbībai. Latīniski: Mentha aquatica L., angliski: water Mint, vāciski: Wasser-Minze, zviedru: vattenmynta, igauņu: vesimünt, lietuviešu: vandeninė mėta, krievu: мята водная.

Priežu pumpuru novārījums sekmē augšējo elpceļu sekretorisko darbību un atkrēpošanu. Tam piemīt arī vāja urīndzenoša un žultsdzenoša darbība. Lieto bronhīta, pneimonijas, bronhektāzijas, holecistīta, holangīta, cistīta un pielonefrīta gadījumā. Latīniski: Pinus sylvestris L., angliski: Scots Pine, vāciski: Gemeine Kiefer, zviedru: tall, igauņu: harilik mänd, lietuviešu: paprastoji pušķis, franču: pin sauvage, krievu: сосна обыкновенная.

Rasaskrēsliņš ginekoloģiskām kaitēm (tautā bieži sauc par sieviešu tēju), nieru un aknu slimībām, kuņģa čūlas, tūskām, caurejas un zarnu iekaisumiem, vispārējai vielmaiņai, stimulē gremošanas sistēmas darbību, urīna izvadīšanu. Lieto cukura diabēta gadījumā. Latīniski: Alchemilla vulgaris L., angliski: Lady’s-mantle, vāciski: Gemeiner, Frauenmantel, zviedru: daggkåpa, igauņu: harilik kortsleht, lietuviešu: paprastoji rasakila, krievu: манжетка обыкновенная.

Raudeni lieto kuņģa iekaisuma (gastrīts, čūla), pastiprinātas skābes sekrēcijas un citos kuņģa-zarnu trakta slimību gadījumos. Raudenei piemīt nomierinoša, antiseptiska, atklepošanās, sviedrējoša iedarbība. Sieviešu slimību ārstēšanai, stimulē dzemdes muskulatūru, tāpēc grūtniecēm nelietot ātrāk par 34.nedēļu. Satur vitamīnus K, A, E, magnēziju, dzelzi, omega 3 skābes, kalciju. Oregano Eiropā mēdz dēvēt par savvaļas majorānu. Latīniski: Origanum vulgare; angliski: Marjoram; vāciski: Gemeiner Dost; zviedru: kungsmynta; igauņu: harilik pune; lietuviešu: paprastasis raudonėlis; krievu: душица обыкновенная




Kalmju sakneņus lieto kā terapeitisku līdzekli hroniska klepus un astmas gadījumos, paplašina bronhus, uzsūc aizsērējumus krūšu apvidū. Kalmes ir noderīga, ja trūkst skābes, neizstrādājas žults, uzpūšas vēders, caureja mijas ar aizcietējumiem. Piemīt spazmolītisks un sedatīvs efekts. Var lietot organisma tonizēšanai no neirotiska sindroma, nieru un urīnpūšļa slimību un potences vājuma mazināšanai. Palielina apetīti. Latīniski: Acorus calamus L. angliski: Sweet-flag; vāciski: Kalmus; zviedru: kalmus; igauņu: harilik kalmus; lietuviešu: balinis ajeras; krievu: аир

Kumelīšu tēja ir sviedrus dzenoša, kuņģa krampjus remdējoša, vēdergraizes mierinoša, kā arī palīdz pret reimatismu. Ar kumelīšu tēju var mazināt zobu sāpes, mute skalojot ar siltu tēju. Pretiekaisuma, pret alerģijas un nomierinošo īpašību dēļ, kumelīti var lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi. Latīniski: Chamomilla recutita (L.) Rauschert, angliski: scented Mayweed, vāciski: Echte Kamille, zviedru: kamomill, igauņu: teekummel, lietuviešu: vaistinė ramunė, krievu: ромашка обрадная.

Kliņģerītes izmanto kuņģa, divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, žultsceļu, žultspūšļa, aknu, acu, ausu, smaganu, iekaisuma gadījumos. Kliņģerīšu tēja iedarbojas nomierinoši, pazemina asinsspiedienu, stimulē sirdsdarbību, mazina menstruāciju, dzemdību un pēcdzemdību sāpes. Pretaudzēju aktivitāte, efektīva gadījumos, ja ir sacietējumi dzemdē, olnīcās vai krūšu dziedzeros. Klinģerītes veicina ēstgribu un gremošanu. Tējas izmanto kā sviedrēšanas un atkrēpošanas līdzekli, saaukstēšanās gadījumos, pret krampjiem, galvassāpēm un reiboņiem. Kliņģerīšu iedarbība ir antiseptiska, baktericīda, sāpju remdinoša. Stiprina imūnsistēmu. Latīniski: Calendula officinalis L; angliski: pot Marigold; vāciski: Garten-Ringelblume; zviedru: ringblomma; igauņu: harilik saialill; lietuviešu: vaistinė medetka; krievu: ноготки лекарственные.

Ugunspuķes ziedus lieto vēdera mīkstināšanai, arī pie galvassāpēm, bezmiega un vienkārši kā labu ikdienas tēju imunitātes stiprināšanai. Latīniski: Chamaenerion angustifolium L., latviski: šaurlapu ugunspuķe, angliski: rosebay Willowherb, vāciski: Schmalblättriges Weidenröschen, zviedru: mjölkört, igauņu: ahtalehine põdrakanep, lietuviešu: siauralapis gaurometis, krievu: Иван-чай.

Ugunspuķes lapas, fermentētas. Veicina imunitātes nostiprināšanos, darbaspēju uzlabošanos. Ārstē galvas sāpes, migrēnu, nomierina nervus, nοņem spriedzi, normalizē miegu. Samazina epilepsijas simptomus. Izmanto kuņģa-zarnu trakta slimību ārstēšаnā, normalizē vielapmaiņu un sakārto kuņģa gļotādu. Antioksidants, kurš izvada nο organisma brīvos radikāļus.

Parastā vībotne veic sirds-asinsvadu sistēmas tonizēšanu, centrālās nervu sistēmas uzbudināšanu, uzlabo asinsradi. Īpaši ieteicams vecākiem cilvēkiem, kam ir pazemināts asinsspiediens un pazemināta kuņģa skābes un citu gremošanas sulu veidošanās. Vībotne ir sieviešu tēja – stimulē dzemdi, regulē mēnešreižu ciklu un citām ginekoloģiskajām problēmam. Jālieto mēreni. Nelietot grūtniecēm. Lapas ziedi, sēklas izmantojamas kā pikanta garšviela, palīdz pārstrādāt treknus ēdienus. Savvaļas radiniece vērmelei. Latīniski: Artemisia vulgaris L. angliski: Mugwort; vāciski: Gemeiner Beifuß; zviedru: gråbo; igauņu: harilik puju; lietuviešu: paprastasis kietis; krievu: полынь обыкновенная

Vīgriezes ziedus lieto neirozes, paātrinātas sirdsdarbības, paaugstināta asinsspiediena, miega traucējumu gadījumā. Spēj paplašināt sirds asinsvadus un mazināt stenokardijas sāpes. Izraisa svīšanu, mazina galvassāpes un temperatūru, dziedē rīkles iekaisumu un klepu. Latīniski: Filipendula ulmaria (L.) Maxim., angliski: Meadowsweet, vāciski: Echtes Mädesüß, zviedru: älggräs, igauņu: harilik angervaks, lietuviešu: pelkinė vingiorykštė, krievu: лабазник вязолистный.

Viršus lieto hroniska nieru un urīnpūšļa iekaisuma ārstēšanai, nierakmeņu šķīdināšanai, pie saaukstēšanās slimībām un podagras ārstēšanai. To mēdz lietot arī kuņģa gļotādas iekaisuma jeb gastrīta ārstēšanai, īpaši, kad ir paaugstināta kuņģa skābes sekrēcija. Viršu tēja nomierina un uzlabo miega kvalitāti. Latīniski: Calluna vulgaris (L.) Hull; angliski: Heather; vāciski: Heidekraut; zviedru: ljung; igauņu: kanarbik; lietuviešu: šilinis viržis; krievu: вереск обыкновенный

Meža zemeņu lapu tēja. Imūnsistēmas uzlabošanas, vitamīnu tēja. Zemenes lapās esošās vielas regulē tauku, ogļhidrātu un minerālvielu maiņu organismā, veicina asinsradi un urīna izvadīšanu no organisma. Tām ir pretiekaisuma, savelkoša, nomierinoša, gremošanu veicinoša un antibakteriāla iedarbība. Var izmantot kā tonizejošu ikdienas dzērienu. Latīniski: Fragaria vesca L., angliski: wild Strawberry, vāciski: Wald-Erdbeere, zviedru: smultron, igauņu: metsmaasikas, lietuviešu: paprastoji žemuogė, krievu: земляника лесная.



Esiet aicināti SEKOT YouTube kanālam Ceļošana. Biškopība. Latvijas zāļu tējas, spiediet ABONĒT! Skatieties "Latvijas Zāļu tējas & ārstniecības augi" video, lasiet aprakstus un iepazīstiet Latvijas savvaļas ārstniecības augus: kā tos droši atpazīt un izmantot veselībai un labsajūtai, atklājiet sev zāļu tēju sniegtos labumus! Izpētiet Latvijas ārstniecības augu dziedinošo spēku!

Tiešā saite uz iegādei pieejamo zāļu tēju & ārstniecības augu sortimentu http://dabaveselibai.blogspot.com/p/iegadei-arstniecibas-augi-un-zalu-tejas.html 

Nepalaidiet garām aktuālo informāciju, SEKOJIET lapai https://www.facebook.com/zalutejas Lapā publicējam aktualitātes, informāciju par dalību tirdziņos.


Augu izcelsmes produktu pārstrāde mājas apstākļos reģistrēta Latvijas Republikas Pārtikas un veterinārajā dienestā. 

Iezīmes

āboliņš (1) āda (1) aknu ciroze (1) Alchemill avulgaris (1) alerģiska reakcija (1) apkārtējā vide (1) Ārstniecības augi (16) ārstnieciskās tējas (8) artrīts (2) asins tīrītājs (1) Asinszāle (1) atklepošanās tējas (2) attīra asinis (1) augi (1) augi COVID-19 ārstēšanai (1) augkopība (1) augsne (1) augsnes auglība (1) augsnes erozija (1) augsts holesterīna līmenis (1) austrumu medicīna (1) biohumuss (1) bioloģiskā lauksaimniecība (1) briežu panti (1) calluna (1) Cetraria islandica (1) Chelidonium majus (1) cilvēks un daba (1) Coltsfoot (1) Corylus avellana (1) CoVID-19 (1) cukura daudzums asinīs (1) dabas stihijas (1) dabīgā kosmētika (1) dzelzs avots (1) Eisenia fetida (1) Eisenia Foetida (1) Equisetum arvense (1) ēšanas ieradumi (1) farmācija (1) fermentācija (1) fermentēta tēja (1) fermentēta ugunspuķes tēja (1) fermentētas lapas (1) fito tēja (2) fitoterapija (14) flora un fauna (1) gaiļbiksīšu tēja (1) gaiļbiksīte (2) gaiļpieši (1) garšaugs (1) ginekoloģiskā tēja (2) globālā sasilšana (1) Greater Celandine (1) hand made herbs (1) hand made teas (1) Hazelnut Bark (1) herbal teas (1) holesterīns (1) Home made teas from Latvia (1) humuss (1) ietekme uz veselību (1) imunitāte (3) imūnsistēmas stiprināšana (2) infekciju slimības (1) Islandes centrārija (1) Islandes ķērpis (1) Ivan chaj (1) izgulējumi (1) Kalifornijas sarkanā slieka (1) kalogēna sintēze (1) kalogēns (1) kaļķošana (1) kancerogēns (1) kaulu slimības (1) klinģerīte (1) komposts (1) Koronavīruss (1) kosmētika (1) kumelīte (1) kuņģa tēja (1) ķermeņa kopšanas līdzekļi (1) ķīmiskā kosmētika (1) ķīmiskie medikamenti (1) ķiploki (1) ķiploks (1) ķiploku īpašības (1) Latvian herbs (1) Latvian teas (1) lauku tējas (1) lavanda (1) lazda (1) lazdas miza (1) lazdu miza (1) līdzeklis pret kārpām (1) Lielā nātre (1) lielā strutene (1) lina apģērbs (1) lina audums (1) lina drēbes (1) lina gultasveļa (1) lina īpašības (1) lina izstrādājumi (1) Lins (1) lins veselībai (1) locītavu iekaisums (1) locītavu sāpes (1) locītavu slimības (1) lūpu aizsarglīdzekļi (1) Made in Latvia (1) makroelementi (1) Māllēpe (1) māllēpes tēja (1) mazasinība (1) medicine plants (1) meža zemene (1) minerālvielas (2) nātre (1) natural teas (1) nieru tējas (3) nomierinošās tējas (1) nostiprina imunitāti (1) oregano (1) organisma attīrīšana (1) ozola miza (1) ozona slānis (1) ozona slāņa noārdīšanās (1) panti (1) parabēni (1) pārtika (1) pelašķis (1) piesārņojums (1) pļavas āboliņš (1) podagra (1) pretiekaisuma tēja (1) priežu pumpuri (1) Primula veris (1) profilakse (1) propilēnglikols (1) rasaskrēsliņš (2) raspodiņš (1) raudenes tēja (1) saaukstēšanās (1) sarkanais āboliņš (1) saules radiācija (1) savvaļas tējas (1) sieviešu tējas (3) sintētiskā kosmētika (1) sirds asinsvadi (1) sirds un asinsvadu slimības (1) skaistumkopšana (1) skaistums (1) slieka (1) sliekas (1) slimība (1) slimības (1) strutene (1) tautas medicīna (13) tēja (2) tēja pret klepu (3) tējas (2) tējas asinsspiedienam (1) tēju fermentācija (1) tēju vēsture (1) terapija (1) tīruma kosa (1) toksisks (1) tradicionālā medicīna (1) trejkrāsu vijolīte (1) trietanolamīns (1) Tussilago (1) ūdens mētra (1) ugunspuķe (1) Urtica dioica (1) UV saules starojums (1) uzturs (1) vegan (2) veselība (5) veselībai (1) veselības stiprināšana (4) veselīgs uzturs (6) vēzis (1) vielmaiņa (1) vīgrieze (1) vijolīte (1) Viola tricolor (1) Virsis (1) virši (1) viršu tēja (1) vitamīni (3) vitamīnu avots (1) vitamīnu tējas (1) vitamīnu trūkums (1) wild Pansy (1) zāļu tēja (3) zāļu tējas (14) zāļu tējas covid-19 (1) zāļu tējas novārījums (1) zāļu tējas pagatavošana (1) zāļu tējas pret (2) zāļu tējas veselībai (1) zāļu tēju lietošana (1) zāļu tēju pagatavošana (1) zāļu tēju uzlējums (1) zāļu tēju vēsture (1) Иван чай (1) Копорский чай (1) Лещина (1) Лещина обыкновенная (1) матьимачеха (1) орешник (1) Чистотел (1)

Kopējais lapas skatījumu skaits